طرح درس روزانه هدیه ها پایه ششم
مرحله اول) توصیف مسئله یا وضعیت جدید:
در شروع کلاس درس از دانش آموزان خواسته شد تا موضوعی را انتخاب کرده تا پس از بحث و گفتگو در مورد آن انشا بنویسند.دانش آموزان پس از مذاکره و مشورت با یکدیگر به مناسبت ایام سوگواری حضرت ابا عبدا... موضوع قیام امام حسین(ع) را از میان موضوعات مختلفی که به ذهنشان می رسید انتخاب کردند.پس از اینکه موضوع مورد
تایید قرار گرفت از آنها خواسته شد که ان را به صورت مشخص معرفی نمایند و ویژگی های شخصیت امام حسین(ع) را بیان کنند. دانش آموزان صفاتی چون شجاع، مهربان، دیندار، مخالف ظلم و ستم و... را برای ایشان در نظر گرفتند.
از دانش آموزان سوال شد که آیا این صفاتی را که بیان کردید مطلب تازه ای در آن وجود دارد یا اینکه اینها صفاتی است که همیشه برای امام حسین(ع) بیان گردیده است؟دانش آموزان پاسخ دادند که این صفات همیشه برای امام حسین(ع) مطرح بوده است. لذا از آنها خواسته شد که با نگاهی تازه به شخصیت امام حسین(ع) بنگرند و فکر کنند.
مرحله دوم) قیاس مستقیم:
حال می خواهیم از منظر جدیدی به موضوع نگاه کنیم مثلا بگوییم امام حسین (ع) مانند یک فرشته است. با بیان این ویژگی دانش آموزان وارد قیاس مستقیم می شوند.در این مرحله دانش آموزان هر کدام ویژگی ای را برای فرشته بیان می کنند:
فرشته ی وحی،فرشته ی نجات،فرشته ی امید، فرشته ی مهربان. پس از ذکر قیاس های مختلف از دانش آموزان خواسته شد فرشته ای که نزدیک ترین شباهت را به امام حسین(ع)دارد را انتخاب کنند.دانش آموزان پس از بحث و تبادل نظر (فرشته ی نجات) را انتخاب می کنند.
مرحله سوم) قیاس شخصی:
در این مرحله از دانش آموزان خواسته شد تا خود را یک فرشته ی نجات تصور کنند و احساسات خود را بیان کنند.
دانش آموز:من یک فرشته ی نجات هستم که از آسمان آمده ام تا مردم روی زمین را نجات دهم.
دانش آموز:من دوست دارم که روی زمین به هیچ کسی ظلم و ستم نشود.
دانش آموز: من یک فرشته ی نجات مهربان هستم و انسان ها را از دست ستمگران نجات می دهم.
از دانش آموزان خواسته می شود تا پاسخ های خود را مرور کرده و از میان آنها دو کلمه ی متضاد را انتخاب کنند.
مرحله چهارم) تعارض فشرده:
دانش آموزان با استفاده از توصیف های مرحله ی دوم و سوم چند قیاس(تعارض)فشرده را پیشنهاد می کنند:
انسان فرشته، نجات دهنده ی انسان های خوب و دشمن ستمگران، دوست نیکی و دشمن ظلم.
((دوست نیکی و دشمن ظلم)) به عنوان تعارض مناسب توسط دانش آموزان انتخاب می شود.
مرحله پنجم) قیاس مستقیم مجدد:
دانش آموزان به ارائه و انتخاب قیاس مستقیم دیگری مبنی بر تعارض فشرده می پردازند. در این مرحله هیچ اسمی از موضوع اصلی (امام حسین(ع)به میان نمی آید دانش آموزان: مهربان و جدی، فرشته ی زمینی،... از دانش آموزان خواسته شد که مناسب ترین قیاس مستقیم با مفهوم دوست نیکی و دشمن ظلم را انتخاب کنند.دانش آموزان: مهربان و جدی.
مرحله ششم) بررسی مجدد تکلیف:
از دانش آموزان خواسته شد که توضیح دهند چگونه می توان از((مهربان و جدی)) برای توصیف امام حسین(ع) استفاده کرد؟
دانش آموزان: امام حسین(ع) با مردم خوب مهربان بود و انسان های خوب را دوست داشت و مانند یک فرشته ی نجات بود که آنها را از ظلم و ستم یزید نجات داد و با افراد ستمگر و ظالم جدی بود و با آنها مبارزه کرد و در این راه به شهادت رسید. از دانش آموزان خواسته شد که در مورد امام حسین (ع) با توجه به این قیاس ها و قیاس های مشابه انشا بنویسند. دانش آموزان به نوشتن انشا در این زمینه پرداختند و پس از نگارش، انشای خود را یکی یکی در کلاس ارائه می دهند.
پیامبر اسلام فرمودند: تا وقتی مسلمانان امر معروف و نهی از منکر کنند آزاده خواهند بود و اگر در جامعه امر معروف و نهی از منکر فراموش شود برکت آن جامعه از بین می رود دعا مردم مستجاب نمی شود و آن جامعه گرفتار ستمگران خواهد شد..
بعد از نوشتن این سخن از پیامبر در گروه خو باهم بحث و گفتگو کنند.
جمع بندی و نتیجه گیری درس: و سرگروه نتیجه ی گفتگو خود را پای تابلو بنویسد و بعد به جمع بندی درس پرداخته می شود توسط هر گروه و نتیجه را در کلاس می خواهند. برای مثال حضرت قاسم که بود و چه کرد؟
ارزشیابی تکوینی:
در گروه باهم بخوانند وبا هم گفت و گو مشورت کنند و سرگروه یا یکی از گروه پاسخ خود را شفاهی برای دوستان خود بیان کنند.و جواب صحیح را از گروهها گرفته و دانش آموزان را به سوی جواب صحیح هدایت کرده.
تعیین تکلیف:
فعالیت دوم: از مراسم عزاداری که شرکت کرده اند عکس تهیه کنند تا مسابقه عکاسی در کلاس ترتیب دهیم و برای کارشان هم امتیاز تشویقی در نظر گرفته می شود. و در پوشه کار خود قرار دهند.
نکته این درس در 3 جلسه تدریس می شود. یعنی یک هفته و نیم که همان 5/2 جلسه می باشد.
- ادامه مطلب
تاریخ: دوشنبه , 22 اردیبهشت 1399 (20:58)
- گزارش تخلف مطلب